Wil je zalm koud roken op de Big Green Egg? Of een ham koud roken met rookmeel? Wat je ook in gedachten hebt, de eerste keer koud roken met rookmot is een kwestie van gewoon eens proberen. Wij helpen je op weg met deze gids.
Wat heb je nodig om koud te roken?
- Rookmot
- Een rookkast of BBQ met deksel
- Een product dat je wilt roken
- Een Cold Smoke Generator (optioneel! Zie de tips onderaan)
- Tijd, veel tijd
Aan de slag!
Afhankelijk van het product dat je koud gaat roken, zijn vóór het daadwerkelijke roken nog stappen nodig. Denk bijvoorbeeld aan conserveren (pekelen en/of drogen). Hier bespreken we het roken zelf.
- Gebruik rookmot die goed bij je gerecht past (bekijk ons overzicht)
- Vul de Cold Smoke Generator (CSG) losjes met rookmot
- Steek de rookmot aan. Bijvoorbeeld via een waxinelichtje.
- Plaats je product in de rookkast/BBQ
- Wachten
Zo eenvoudig is het. Koud roken is niets meer en niets minder dan je product langere tijd in de rook leggen/hangen. Je product krijgt er een heerlijk aroma van.
Tips & Tricks
Koud roken zonder Cold Smoke Generator
Ook als je geen CSG hebt kan je prima aan de slag met koud roken. Gebruik in je BBQ een pizzasteen en leg daar – in een lang slangpatroon – losjes rookmot op. Steek de sliert aan en het rookmot zal ook nu langzaam gaan smeulen en rookaroma afgeven. Omwikkel je pizzasteen met zilverfolie om roetsporen/brandschade te voorkomen.
Rookmot brand niet goed in de CSG
Er kunnen meerdere dingen mis gaan tijdens het smeulen van de rookmot.
- Te compact gevuld
Er kan te weinig zuurstof bij en je hebt kans dat de rookmot stopt met smeulen/roken. Vul de CSG losjes met rookmot. - De CSG te vol gevuld
Je hebt kans dat het smeulende rookmot ‘overspringt’ naar de binnenliggende banen. Vul de CSG tot onder de randen en veeg de randen schoon. - Te vochtig geworden
Het rookmot is niet (meer) droog genoeg en gaat daardoor steeds uit. Doe de rookmot op een schaaltje in de magnetron en verwarm deze 30-60 seconden op laag vermogen. Bewaar je rookmot afgesloten op een droge en donkere plek.
Hoeveel rookmot heb ik nodig om koud te roken?
In een CSG gaat circa 400-600ml rookmot. Met onze literzakken kan je gemiddeld 2 keer koud roken. Per keer is dat ruim 10 uur. De drie liter verpakkingen zijn goed voor 60+ uur rookplezier.
Rookmot van Rookhout Online
Al ons rookmot is van de hoogste kwaliteit en wordt speciaal geproduceerd voor het roken van levensmiddelen in een ISO22000 gecertificeerd bedrijf. Je hebt een ruime keuze aan rookmot soorten en voor 16.30 uur besteld is dezelfde werkdag verzonden.
Wij zijn Rookhout Online
We houden van BBQ’en, lekker eten én we hebben een missie. Namelijk keer op keer zorgen voor de perfecte rooksessie! Daarom hebben wij super snelle verzending, de hoogste kwaliteit rookhout en persoonlijke service. Met een zichttermijn van 30 dagen weet je zeker dat je altijd goed zit.
Bekijk ons volledige assortiment en beleef zelf hoe leuk roken met rookhout is!
Wij hebben een uitgebreid assortiment aan Rookmot. Hieronder een greep uit ons assortiment
Comments are closed.