Vragen? Wij zijn bereikbaar op 0318 240 404

Best Beoordeelde Rookhout winkel van Nederland (9.8/10)

Koud gerookte Zalm op de BBQ (met beuken rookmot)

Iedereen kent het wel of heeft het wel eens geproeft. Koud gerookte zalm. Maar wist je dat je koud gerookte zalm heel eenvoudig zelf kan bereiden? Naast een vers stuk zalm, zout en (beuken) rookmot heb je voor de rest alleen maar wat tijd nodig. Bovendien is een zelf gerookte zalm veel lekkerder dan uit de supermarkt.

De donkere maanden van het jaar (oktober – maart) zijn perfect voor het koud roken met rookmot. De buitentemperatuur is laag en zal in die periode niet boven de 25 graden Celcius uitkomen. De ideale omstandigheden om koud te roken met rookmeel.

Het koud roken van zalm op de BBQ is iets wat we al langer wilde doen en in januari 2021 hebben we ons eigen recept uitgeprobeerd met de Rookhout Online Beuken Rookmot. Het resultaat? Om je vingers bij af te likken.

Hoe lang duurt het koud roken van zalm? Het hele proces neemt circa 70 tot 80 uur in beslag, waarvan 95% wachten is. En het is het wachten meer dan waard. Zalm klaar? Roken maar!

Wat heb je nodig voor koud gerookte zalm?

Ingrediëntenlijst

  • Hele zalmzijde met huid (ca 1.5kg)
  • Grof zeezout (ca 800 gram)
  • Rietsuiker (ca 400 gram)
  • Bruine basterdsuiker (ca 300 gram)
  • Paprikapoeder (3 el)
  • Knoflookpoeder (2 el)
  • Uienpoeder (2 el)
  • Gemalen peper (1 el)

De bereiding – Koud gerookte zalm

Maak de zalmzijde schoon door de zalm onder de kraan te spoelen met koud water en dep deze droog met keukenpapier.

koud gerookte zalm voor bereiding
De zalm is net uit de koelkast en schoon gewassen onder koud water.

Wij hebben de zalmzijde gehalveerd, omdat deze niet in één ovenschaal paste. Dit maakt voor de verdere bereiding of de smaak gelukkig niet uit.

Voeg het zout en de kruiden bij elkaar en mix het goed door. De pekelmix die hierdoor ontstaat gebruik je om de zalm aan beide kanten royaal te bestrooien. Begin met het rustig en voorzichtig inwrijven van de zalm met de pekelmix.

koud gerookte zalm pekel
Pekel de zalm ruimhartig.

Vervolgens bedekt je de hele zalm royaal met de resterende pekelmix. Zorg dat de gehele zalm aan alle kanten voldoende pekelmix heeft. Na het aanbrengen van de zoutmix zet je de zalmzijde weg in de koelkast voor minimaal 20 uur. Wij hebben 24 uur aangehouden.

zalm koelkast pekel
Na het pekelen van de zalm, bewaar je deze voor zeker 20 uur in de koelkast op maximaal 4 graden.

24 uur later en de pekel heeft zijn werk gedaan. Het heeft vocht uit de zalm onttrokken en de zalm geconserveerd.

koud gerookte zalm na pekel
Je ziet hier goed dat de zalm vocht heeft verloren door het pekelen.

Het is tijd om de zalm nu goed af te spoelen zodat er geen pekel meer op de zalm zit. Doe dit uiteraard voorzichtig. De zalm goed afgespoeld? Dep de zalm droog met wat keukenpaier.

Na het afspoelen en droogdeppen heeft je gepekelde zalm tijd nodig om te verder drogen. De zalm doen we wederom in de koelkast voor minimaal 20 uur en maximaal 28 uur (weer op maximaal 4 graden Celcius)

koud gerookte zalm drogen koelkast
Droog na het pekelen de zalm verder in de koelkast (onafgedekt).

Na 20-28 uur drogen in de koelkast kan het koud roken beginnen. Pak de Cold Smoke Generator, de zalm en de beukenmot.

koud gerookte zalm met beukenmot
De zalm is klaar om gerookt te worden op de BBQ.

Vul de CSG losjes met rookmot, plaats een waxinelichtje en steek deze aan. Na enkele minuten begint het rookmot te roken en kan je het waxinelichtje weghalen.

csg aan
Het rookmot smeult en het waxinelichtje kan nu verwijderd worden.

Als het rookmeel goed smeult en rookaroma begint af te geven is het tijd om de zalm op het rooster te leggen en de deksel van je BBQ te sluiten. Wij hebben de zalm ruim 9 uur onafgebroken koud gerookt, maar alles tussen de 8 en 11 uur koud roken geeft een fantastisch resultaat.

koud gerookte zalm met beukenrook
De zalm ligt er net op en je ziet onderin de CSG smeulen en rookaroma afgeven.

Soms gaat het smeulen van je rookmot niet geheel volgens plan. De rookmot slaat bijvoorbeeld over naar de binnenste baan of de rookmot gaat steeds uit. Controleer dus af en toe of je CSG het nog goed doet! Bekijk hier onze tips als je tegen deze problemen aanloopt.

Koud roken met rookmot
De rookmot volgt netjes de baan van de CSG en is niet tussendoor uitgegaan.

Na het koud roken met rookmot is de zalm in principe klaar en eetbaar. Maar het lekkerst is de zalm als je deze nog even laat rusten. Pak de zalm in huishoudfolie in en bewaar het koel in de koelkast. De rooksmaak kan op deze manier rustig verder in de zalm trekken én zal een stuk subtieler smaken. Heb je een vacumeerapparaat? Dan gebruik je die uiteraard.

zalm inpakken
Na het roken pak je de zalm in huishoudfolie in en leg je deze weer 20-24 uur in de koelkast om te rusten.

Het heeft even geduurd maar het moment is dan toch echt aangebroken. Je hebt de zalm gewassen, gepekeld, gedroogd, gerookt en laten rusten. Nu is het tijd om te genieten. Snijd de zalm in dunne plakjes en bon appetit!

zelfgemaakte gerookte zalm
Homemade koud gerookte zalm.

Pro-tip: vries de zalm lichtjes in voordat je hem aansnijd. Je kan op die manier makkelijker mooie plakjes snijden.

koud gerookte zalm
Vries de zalm lichtjes in en het snijden van plakjes gerookte zalm gaat een stuk makkelijker.

Na bereiding kan je de zalm ongeveer 2 weken bewaren in de koelkast (afgedekt).

Wij zijn Rookhout Online

We houden van BBQ’en, lekker eten én we hebben een missie. Namelijk keer op keer zorgen voor de perfecte rooksessie! Daarom hebben wij super snelle verzending, de hoogste kwaliteit rookhout en persoonlijke service. Met een zichttermijn van 30 dagen weet je zeker dat je altijd goed zit.

Bekijk ons volledige assortiment rookmot en beleef zelf hoe leuk koud roken is!

Shop bij ons direct je Beuken Rookmot:

Geef een reactie
Gratis Verzending in Nederland

Voor alle bestellingen vanaf 45 euro. Inc. Track-Trace

30 Dagen Niet Goed, Geld Terug

100% Tevredenheidsgarantie of het volledige bedrag retour

Super Snelle Verzending

Vandaag besteld, binnen 3 werkdagen in huis

Veilig & Vertrouwd Shoppen

Aangesloten bij WebwinkelKeur met een klantwaardering van 9.8

De waardering van rookhoutonline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 805 reviews.