Vragen? Wij zijn bereikbaar op 0318 240 404

Best Beoordeelde Rookhout winkel van Nederland (9.8/10)

hickory

Rookhout weken in water of niet?

Je bent hier terecht gekomen omdat je je afvroeg of je rookhout wel of niet moet weken in water. En die vraag is heel logisch, want het kan namelijk allebei. Lees verder, want dan gaan we de wereld van het houtsnippers weken ontdekken. Na het lezen van dit blog weet jij of je wel of niet rooksnippers moet weken in water.

Rookhout vooraf weken in water of niet?

Simpel gezegd; het kan allebei. Voor welke variant je gaat hangt mede af hoe je het rookhout gaat gebruiken. Het weken in water geldt trouwens alleen voor rookhout snippers. Chunks (blokken rookhout) en Rookmot (zeer fijn rookhout) week je nooit vooraf in water. Chunks week je niet, omdat het massieve blokken zijn en amper water meer opnemen. Rookmot week je niet in water, omdat het dan niet meer smeult en geen rook afgeeft. Je wilt Rookmot juist zo droog mogelijk hebben.

Dit zijn de redenen waarom je je rookchips wel vooraf moet weken in water

  • Je gebruikt de snippers los op de kolen. In dat geval wil je voorkomen dat de snippers meteen vlam vatten en meer warmte dan rook afgeven. Door de snippers vooraf te weken in water heb je genoeg tijd om de rookchips los tussen de kolen te strooien, je gerecht in je BBQ te leggen en de deksel erop te doen. Met de afgesloten BBQ (op ventilatiegaten na) komt er onvoldoende zuurstof bij de snippers om ze nog vlam te laten vatten.
  • Temperen van de temperatuur in je kamado / BBQ. Doordat de snippers vooraf zijn geweekt kost het energie om het water te verdampen. Dit tempert de temperatuur iets. Handig, als je je kolen net iets te heet hebt laten worden.

Dit zijn de redenen waarom je rooksnippers niet vooraf moet weken in water

  • Als je de snippers in een smokerbox of aluminium pakketje gebruikt is weken met water niet nodig. Omdat de snippers al in een afgesloten ruimte zitten, zullen ze niet snel vlam vatten als je ze bij de kolen doet. Als je de snippers wel geweekt in een smokerbox of zilverfolie gebruikt, geven de snippers eerst (water)damp af. En damp ziet er uit als rook, maar geeft geen rookaroma. Het duurt dus (veel) langer voordat de snippers hun rookaroma gaan afgeven.
  • De snippers van Rookhout Online zijn speciaal geproduceerd voor het roken van levensmiddelen en professioneel gedroogd tot een zeer laag vochtgehalte. Dat doen we voor de beste smaakbeleving en rook(aroma)ontwikkeling. Het weken in water verhoogd (enigszins) het vochtgehalte waardoor de goede eigenschappen deels ongedaan worden gemaakt. Gebruik je snippers dus in een zilverfolie pakketje of in een smokerbox.

Kan rookhout weken in water kwaad?

Nee, behalve dan dat de snippers eerst (water)damp afgeven. Het duurt gewoon wat langer voordat het rookaroma vrij komt. Het verlengt in ieder geval niet de tijd dat de snippers hun aroma afgeven aan je BBQ gerecht. Heb jij dus altijd al je snippers geweekt in water? Blijf dat gewoon doen, de smaak van je BBQ zal er niet beter of slechter van worden dan bij niet geweekte rookhoutsnippers.

Conclusie

Hoewel wij zelf liefhebber zijn van niet vooraf weken in water (omdat wij een smokerbox gebruiken) kan het geen kwaad als je wel rooksnippers even vooraf weekt in water. Het levert zelfs een groot voordeel op als je de snippers los tussen de gloeiende kolen strooit. Omdat ze niet direct vlam vatten, heb je genoeg tijd om je gerecht op de BBQ te leggen en de deksel te sluiten. Maar wat jouw voorkeur ook is, kies in ieder geval voor kwaliteits rookhout.

– Wij zijn Rookhout Online

We houden van BBQ’en, lekker eten én we hebben een missie. Namelijk keer op keer zorgen voor de perfecte rooksessie! Daarom hebben wij super snelle verzending, de hoogste kwaliteit rookhout en persoonlijke service. Met een zichttermijn van 30 dagen weet je zeker dat je altijd goed zit.

Bekijk hier ons volledige assortiment en beleef zelf hoe leuk roken met rookhout is!

Onze Rookhout Snippers worden vanuit eigen magazijn geleverd en heb je daarom snel in huis.

Gratis Verzending in Nederland

Voor alle bestellingen vanaf 45 euro. Inc. Track-Trace

30 Dagen Niet Goed, Geld Terug

100% Tevredenheidsgarantie of het volledige bedrag retour

Super Snelle Verzending

Vandaag besteld, binnen 3 werkdagen in huis

Veilig & Vertrouwd Shoppen

Aangesloten bij WebwinkelKeur met een klantwaardering van 9.8

De waardering van rookhoutonline.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 810 reviews.