Jouw winkelmand

Vragen? Wij zijn bereikbaar op 0318 240 404

Best Beoordeelde Rookhout winkel van Nederland (9.9/10)

Super Malse Spareribs van de Kamado met de 2-3-1 Methode en Rookhout

Als je een barbecue hebt, dan heb je er vast wel eens spareribs op klaar gemaakt. Maar deze 2-3-1 methode en rookhout maken spareribs voor ons onweerstaanbaar lekker en super mals. Wij delen ons complete recept van A tot Z, inclusief video’s.

Wat gaan we doen?

Wat hebben we nodig?

  • Spareribs
  • Kruidenrub (gaan we zelf maken!)
  • Appelazijn of appelsap
  • Glaze (gaan we ook zelf maken!)
  • Rookhout (Rode Wijnvaten Chunks)
  • Een kamado en houtskool

Spareribs ontvliezen

Als je je spareribs koopt is er altijd een kans dat de slager het vlies niet heeft verwijderd. En hoe verwijder je het vlies van spareribs? Gelukkig is het ontvliezen van de sparerib een eenvoudige klus. We laten hier in 60 seconden zien hoe je het vlies verwijderd.

Wat beginnen met het losmaken van het vlies. Dit kan aan de zijkant, maar vanuit het midden werkt het ook uitstekend (en heeft inmiddels onze voorkeur). Met de achterkant van een lepel wrikken wij het vlies iets los. Met een keukenpapiertje kan je vervolgens het vlies er in één keer vanaf trekken.

Spareribs insmeren met een kruidenrub

Voor deze spareribs maken we onze eigen homemade kruiderub. Deze ingrediënten stoppen wij er in:

  • 7 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels paprikapoeder
  • 1/2 eetlepel peper (zwart)
  • 1/2 eetlepel knoflookpoeder
  • 1/2 eetlepel uienpoeder
  • 1/2 eetlepel zout
  • 1 theelepel cayennepoeder

Mix de kruiden goed door elkaar en smeer de spareribs royaal in. Voor het beste resultaat zet je de spareribs 12 uur weg (in de koelkast) voordat je verder gaat met de bereiding.

Wrijf de spareribs royaal in met je zelfgemaakte kruidenmix

Spareribs bereiden op de Kamado met rookhout

De 2-3-1 methode

Deze methode betekent dat wij de spareribs in drie fasen gaan bereiden.

Fase 1: Spareribs in de BBQ voor 2 uur op ca 110-120 graden.
Fase 2: Spareribs inspuiten, inpakken in folie en terug op de BBQ voor 3 uren op ca. 110-120 graden.
Fase 3: Spareribs ‘uitpakken’, lakken en weer op de BBQ voor ca. 1 uur op 115 graden.

Fase 1

Vul je barbecue of kamado met houtskool en breng het naar een koepeltemperatuur van circa 110-120 graden via indirecte warmte (gebruik bv. een platesetter). Als je BBQ op temperatuur is, doe je wat blokjes Rode Wijnvaten Chunks tussen de hete kolen.

Met een thermometer meet je heel nauwkeurig

Leg de spareribs op het rooster en sluit de deksel. We houden de spareribs voor 2 uur in in de barbecue op een koepeltemperatuur tussen de 110 en 120 graden.

Tijdens deze fase doet het rookhout zijn werk. Omdat we chunks gebruiken, geven deze langdurig een rookaroma af. Hierdoor hebben de spareribs voldoende tijd om het aroma goed op te nemen. Het is niet nodig om de spareribs de volledige 2 uur in de rook te hebben. Tussendoor bijvullen van de chunks is daarom niet nodig. Wij gebruiken drie blokjes en dat is voldoende.

Fase 2

Haal de spareribs van de BBQ en spuit deze tussen de botjes in in met appelazijn (of appelsap). Dit maakt de spareribs extra mals tijdens de 2e fase. Nadat je dit hebt gedaan, pak je de spareribs in met aluminiumfolie. Leg de spareribs, ingepakt en wel, terug op de kamado en wacht nu rustig 3 uur af.

Fase 3

We zijn inmiddels al even bezig en de laatste fase is aangekomen. Haal de spareribs van de kamado en verwijder het aluminiumfolie. Voorzichtig! De kans is groot dat er heet vocht vrij kan komen. Je kan dit eventueel opvangen en gebruiken voor de glaze. De glaze is de saus die we op de spareribs gaan smeren voor de 3e fase.

Het maken van de glaze

Ook de glaze maken wij zelf. Wij gebruiken deze ingrediënten:

  • 4 eetlepels Sweet Baby Rays BBQ sauce
  • 2 eetlepels Ketjap Manis
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • Eventueel een klein scheutje van het opgevangen kookvocht

Mix de ingrediënten door elkaar en smeer de spareribs in. Leg de spareribs weer op de barbecue (met gesloten deksel). De ideale koepeltemperatuur ligt tussen de 110 en 120 graden celcius.
Deze fase duurt 1 uur, maar wij smeren de spareribs tussendoor nog twee keer in met de glaze. Op ca. 20 en 40 minuten.

Na het doorlopen van de drie fasen is het eindelijk zo ver. Tijd om te proeven en te genieten. Eetsmakelijk!

Wij zijn Rookhout Online

We houden van BBQ’en, lekker eten én we hebben een missie. Namelijk keer op keer zorgen voor de perfecte rooksessie! Daarom hebben wij super snelle verzending, de hoogste kwaliteit rookhout en persoonlijke service. Met een zichttermijn van 30 dagen weet je zeker dat je altijd goed zit.

Bekijk ons volledige assortiment en beleef zelf hoe leuk rookhout is!

Gratis Verzending in Nederland

Voor alle bestellingen vanaf 45 euro. Inc. Track-Trace

30 Dagen Niet Goed, Geld Terug

100% Tevredenheidsgarantie of het volledige bedrag retour

Super Snelle Verzending

Voor 23:59 uur besteld, volgende werkdag in huis

Veilig & Vertrouwd Shoppen

Aangesloten bij WebwinkelKeur met een klantwaardering van 9.9

De waardering van rookhoutonline.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 673 reviews.