Rookmot, Rookmeel, zaagsel, fijn rookhout.. hoe je het ook noemt we bedoelen vaak hetzelfde. Namelijk zeer fijn vermalen rookhout met een zeer laag vochtgehalte. Maar wat is dat rookmeel nou precies?
Dit is rookmot
Rookmot begint als een boom en simpelweg door het vermalen van het hout tot een zeer fijne ‘korrel’ houdt je zaagsel over. Zaagsel klinkt al snel als een bijproduct van een zagerij, maar echt kwaliteitsrookmot wordt speciaal geproduceerd voor het roken van levensmiddelen. Zaagsel als restafval wordt bijvoorbeeld niet professioneel gedroogd tot een extreem laag vochtgehalte. En dat heb je juist nodig als je je gerechten wilt roken met fijn gemalen rookhout.
Rookmeel gebruik je om gerechten (koud) te roken
Goed, rookmeel dus. We hebben een boom vermalen tot fijn rookmot. Maar wat moeten we daar nou mee? Rookmot gebruik je in een rookkast/oven/BBQ om een gerecht koud te roken. Denk maar eens aan gerookte zalm. Zo’n zalm hangt rustig een uur of 10 in de rook. De rook zorgt voor conservering en geeft de zalm zijn specifieke rooksmaak. Hoe je zelf een zalm koud rookt, dat lees je terug in ons geheime recept. Maar je kan natuurlijk veel meer gerechten een lekkere rooksmaak meegeven. Wat dacht je bijvoorbeeld van gerookt (zee)zout? Of gerookte amandelen? Zelfs kaas en boter zijn heel geschikt om koud mee te roken. Juist omdat de temperatuur bij het koud roken niet boven de 25 graden Celsius uitkomt, is rookmeel hiervoor uitermate geschikt.
Hoe werkt rookmot?
Oké, dat zaagsel geeft dus rook af. Maar hoe dan? Dat is heel eenvoudig. Rookmot heeft alleen een klein zetje nodig en doet dan al het werk vanzelf. Dat zetje is een warmtebron, zoals een waxinelichtje of aansteker. Doe de rookmot in een Cold Smoke Generator en gebruik het waxinelichtje bij het ‘begin van de slinger’ totdat je ziet dat de rookmot begint te smeulen. Meer details over de eerste keer roken met rookmot lees je in dit blog.
Welk rookmeel heb ik nodig?
Het rookmot dat je nodig hebt moet in ieder geval kwaliteitsrookmot zijn. Zo ben je verzekerd van een smaakvolle rooksessie. We hebben een handig overzicht waarin je precies kan zien welk rookhout goed bij welk soort gerecht past. Dat overzicht hebben we hier verstopt.
Hoe lang moet ik mijn gerecht laten roken met rookmot?
Hoe lang je je gerecht moet laten roken met rookmeel hangt heel erg af van wat je wilt bereiden. Zalm heeft (naast het schoonmaken en pekelen) zeker een uur of 8 tot 10 nodig. Terwijl je je kaas misschien maar een paar uur wilt roken. Heb je een lekker recept gevonden? Houd dan de tijd aan die daarin wordt aangegeven. En kies natuurlijk alleen voor het beste rookmot voor de beste smaak.
– Wij zijn Rookhout Online
We houden van BBQ’en, lekker eten én we hebben een missie. Namelijk keer op keer zorgen voor de perfecte rooksessie! Daarom hebben wij super snelle verzending, de hoogste kwaliteit rookhout en persoonlijke service. Met een zichttermijn van 30 dagen weet je zeker dat je altijd goed zit.
Bekijk hier ons volledige assortiment en beleef zelf hoe leuk roken met rookhout is!